Tänk lite på detta, alla ni som skjuter raketer och smäller smällare hela veckan innan nyår! Vår hund Fanny är så rädd så henne får man inte ut när det börjar mörkna, och knappt dagtid heller när det har smällt som mest! Hon får lugnande medicin nu, och det är många hundar med henne som mår dåligt av alla dessa raketer!
Här är hon, vår lilla Fanny! :)
Ur GP http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=113&a=316311
Nyår inte fest för alla
Nyårsafton betyder inte bara fest. För den som har en skotträdd hund innebär de pampiga raketerna många timmar av oro.
- Helst ska man försöka låtsas som att man inte ser att hunden är rädd, börjar man dalta med den så blir den bara ännu räddare. Men det är svårt att låtsas som ingenting, det känns ju inte bra att ha en hund som springer runt i lägenheten och har panik, säger Pia Andersson, djursjukvårdare och problemhundskonsult på Blå stjärnans djursjukhus.
Flera oroliga hundägare har hört av sig till GP med anledning av den stundande nyårshelgen. Även på Blå stjärnan har man fått många påringningar de senaste dagarna. En del av dem som ringer vill ha råd, men många vill helt sonika få lugnande medicin utskriven till sina hundar. Framåt nyårsafton handlar vartannat patientbesök om fyrverkerierna.
- På nyår är vi helt nedringda, men då är man lite sent ute. Om vi inte har haft hunden som patient tidigare måste vi undersöka den för att försäkra oss om att den till exempel inte har hjärtproblem eller epilepsi innan vi kan skriva ut lugnande preparat åt den. Har man inte bokat någon tid i förväg så får man komma in akut, och då kan man få vänta länge på att få träffa veterinären, säger Pia Andersson.
Samtidigt menar hon att många hundägare i det läget inte har något val, och hon ser inga problem med att ge hunden lugnande under ett par timmar under nyårsnatten, tvärtom.
- Naturligtvis har alla mediciner biverkningar, men om hunden är frisk blir det inga allvarligare. Då tycker jag att det är värre att lämna hunden ensam om man vet att den är skotträdd, eller om man är osäker på hur den kommer att reagera. Att gå iväg på fest då skulle jag faktiskt kalla djurplågeri, säger Pia Andersson.
I princip har vem som helst som är arton år eller mer rätt att skjuta raketer, så länge man skjuter av raketerna på lämplig tid och plats och inte riskerar att skada egendom eller skada eller störa människor eller djur. I annat fall krävs att man har tillstånd. Hittills har två sådana tillstånd utfärdats i göteborgsområdet. Det ena gäller ett fyrverkeri som avfyras på Åby travbana under torsdagskvällen. Det andra är GP:s fyrverkeri som traditionsenligt lyser upp himlen klockan fem på nyårsafton.
Men det är inte de få fyrverkeriintensiva timmarna under nyårsnatten som är problemet enligt Pia Andersson, utan den stegvisa upptrappningen veckorna dessförinnan, som det är mycket svårare att värja sig ifrån.
- De flesta hundägare är ganska resonabla människor som förstår att folk vill fyra av raketer på nyårsafton, och ofta är det inga problem att skydda hunden under en så begränsad tid. Men man blir frustrerade över att det börjar så långt före nyår och håller på så länge efteråt, säger hon.
Själv kommer hon att ta sina tre hundar och åka ut på landet.
- Men det finns många som inte har någonstans att ta vägen, jag har hört om människor som tar bilen och åker runt med hunden i flera timmar för att slippa fyrverkerierna.
031-62 40 00 [email protected]